top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıAhmet Vefa Çetin

Takıntılar

Halk arasındaki ismiyle takıntı hastalığı, DSM-5 teki adıyla Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) kişinin hayat kalitesinde belirgin bozulmalara yol açan rahatsız edici, yineleyeci düşünceler (obsesyonlar) ve bu düşüncelerin oluşturduğu sıkıntıyı azaltmak için tekrar eden davranışlar veya zihinsel eylemlerle (kompulsiyonlar) tanımlanan bir psikiyatrik bir bozukluktur.


En sık görülen takıntıların başında gelen kirlilik takıntısı karşısında bireyin günde saatlerce duşta kalması, tenine zarar verecek ölçüde keselenmesi bunları yapmadığında kirlilik düşüncesi karşısında yoğun sıkıntı duyması Obsesif Kompulsif Bozukluğa örnek olarak verilebilir.


OKB'nin nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte bir kaç varsayım üzerinde durulmaktadır. Bunlar genetik faktörler, serotonin dengesizliği, çocukluk çağı travmaları ve kişilik özellikleridir. OKB'nin yaygınlığına baktığımızda ise OKB en yaygın zihin hastalıklarından biridir ve Amerikalı yetişkinlerin neredeyse %2'si hayatının belli bir zamanında OKB geçirmiştir.


OKB tedavileri genellikle belirli ihtiyaçlarına yönelik bir ilaç kombinasyonu ve psikoterapiden oluşur. Bu tedaviler zamanla işleyişi geliştirmek ve semptomların şiddetini azaltmak için birlikte çalışır. OKB için en etkili psikoterapilerden biri bilişsel davranışçı terapidir. (BDT)

BDT uyumsuz düşünceleri, duyguları, inançları ve davranışları belirleyip savaşmaya ve sonrasında onları uyumlu olanlarla değiştirmeye odaklanır.



9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page