top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıAhmet Vefa Çetin

Sosyal Fobi

Sosyal Fobi bir diğer adıyla Sosyal Anksiyete bireyin başkaları tarafından gözlemlenme olanağının bulunduğu durumlarda yoğun korku/endişe duyma durumu olarak tanımlanabilir. Kişi bu yoğun endişeye rağmen duruma katlanır ya da bu ortamlardan kaçınır. Bu ortamlar kişiden kişiye farklılaşabilir, bazen topluluk önünde konuşma durumu yoğun kaygı uyandırırken bazen de tanımadığımız birine yol sormak bizi kaygılandırabilir.


Sosyal anksiyeteye sahip bireyler "Hata yapacağım, rezil olacağım, benimle alay edecekler, küçük düşeceğim" düşünceleriyle sosyal ortamlardan kaçınırlar. Kaçınamadıkları durumlarda çarpıntı, titreme, terleme, kaslarda gerginlik, midede rahatsızlık, boğazda kuruma, kekeleme, ses titremesi gibi belirtilerle bu kaygıyla mücadele ederler.


Bu kişiler başkaları tarafından utangaç, sessiz, içe dönük, geri çekilmiş, engellenmiş, mesafeli ve ilgisiz kişiler olarak görülür. Ama tam tersi olarak arkadaş edinmek, gruplara dahil olmak ve sosyal etkileşim içeren aktivitelere katılmaktan zevk alırlar; fakat, endişeleri sebebiyle istedikleri pek çok şeyi yapamazlar.


Sosyal anksiyete bozukluğu ve diğer kaygı bozuklukları gibi tedavi edilebilen bir kaygı bozukluğudur. Yapılan araştırmalar neticesinde sosyal fobi tedavisinde, Bilişsel Davranışçı Terapinin belirgin şekilde faydalı olduğu görülmüştür.

17 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page