top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıAhmet Vefa Çetin

Panik Atak - Panik Bozukluk


Aniden başlayan ve hızla şiddetlenen, çoğu zaman şiddetli bir tehlike hissi veya sonunun geldiği düşüncesinin eşlik ettiği, belli bir başlangıcı ve sonu olan yoğun bir korku veya sıkıntı nöbetine panik atak denir.

Panik Bozukluk ise yineleyen beklenmedik panik ataklarla, ataklar arasındaki zamanlarda başka panik ataklarında olacağına ilişkin sürekli bir kaygı duyma durumu ve/veya panik ataklardan kaçınmak için uyum bozucu davranışlar gösterme durumudur.


Kişi nöbet sırasında “kalp krizi” geçirdiğini ya da felç geçirmekte olduğunu zannederek yoğun bir “ölüm korkusu” ya da “felç olma korkusu” yaşar. Panik atağı sırasında soluk alma güçlüğü, boğulma hissi, baş dönmesi, baygınlık hissi, çarpıntı, kalp atış hızında hızlanma, titreme bulantı, uyuşma ve karıncalanma gibi bedensel belirtiler ortaya çıkar.

Bazen de başında bir tuhaflık, sersemlik, kendisini ya da çevresini bir garip ya da değişik hissetme gibi duyguların ortaya çıkmasıyla, “kontrolünü kaybetmeye” ya da “çıldırmaya başladığını” düşünerek kendisine ya da çevresindekilere bir zarar vermekten korkmaya da başlayabilir.

Panik bozukluk tedavi edilebilen bir hastalıktır. İlaç tedavisi ve Bilişsel Davranışçı Terapi panik bozukluk karşısında en etkili tedavi yaklaşımlarıdır. Panik nöbetleriniz varsa bir uzmandan yardım almayı düşünebilirsiniz.

17 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Yalnızlık

Comments


bottom of page