top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıAhmet Vefa Çetin

İkili İlişkilerde Etkili İletişim

Çevremizdeki insanlarla sürekli iletişim halindeyiz, dünyaya geldiğimiz ilk günden beri. Düşünsenize, iletişim bir alet olsaydı hayatımızda bu kadar fazla kullandığımız başka bir alet daha olur muydu? Olmazdı, olsa bile ilk 3 içinde bu alet kesin yer alırdı. Bu kadar çok kullanmamıza rağmen bu aleti en iyi şekilde kullanamıyoruz. En iyi şekilde kullanmak bir yana bazen yanlış kullanıyoruz. Bu aleti bu kadar fazla kullanıp yanlış kullanınca etkileri de büyük olabiliyor. Öncelikle ilişkilerimiz etkiliyor. İlişkilerimizin etkilendiği için bir domino etkisi gibi hayatımızdaki her şey bu durumdan etkileniyor. Bu kadar etkisi büyük bir aleti doğru kullanmayı herkes ister, o yüzden sık yaptığımız iletişim hatalarını bilmek bize fayda sağlayabilir.

1. Geçmişe Odaklanmak

Geçmişte konuşulmuş, çözülememiş problem tekrar gündeme getirilir. Ve asıl konuşulan şey 2. plana itilmiş ve konuşulmamış olur.


2. Küçümsemek - Önemsememek

Buna mı takıldın ? Biraz abartmıyor musun ? tavrıdır diyebiliriz kısaca. Karşımızdakinin duygu ve düşüncelerini önemsemeyerek bu hayatı sıkça yaparız.


3. Küsmek - Duvar Örmek

Karşılıklı iletişimde bir tarafın iletişimi kesmesi durumudur, iletişim kopar ve sorunlar çözülmeden öylece durur.


4. Yargılamak - Suçlamak

Yargıladığımız ve suçladığımız zaman karşımızdaki kişi, bizi dinlemek yerine kendini savunmaya geçer. Bir tarafın saldırdığı diğer tarafın kendini savunduğu iletişim ne kadar yapıcı olabilir ki ?


5. Beyin okumak

Bu günlük hayatta da sıkça yaptığımız bir davranıştır. "Beni sevmediği için böyle davranıyor, Bana kızgın olduğu için küstü." Bu beyin okumalarımız ve ön yargılarımız iletişimde görünmeyen duvarlar oluşturur.

24 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page