Online danışmanlık ülkemizde ve dünyada son zamanlarda yaygınlaşan terapi çeşitlerinden biridir.
Mekansal farklılık dışında herhangi bir kısıtlılığı olmayan bu yöntem dış etkenlerin yüz yüze danışmanlık yapmayı uygun bulmadığı durumlarda sıkça kullanılıyor. Daha ekonomik olması, zaman olarak esneklik sağlaması, evden çıkamayacak durumda bulunan kronik rahatsızlığı bulunan bireylere danışma hizmeti sağlaması, anonim kalmanın daha kolay olması bakımından yüz yüze danışmaya göre bazı yönleriyle öne çıkıyor.
Tarihi 1986'ya kadar dayanan online danışmanlık hizmeti etkiliği kanıtlanmış bir çok araştırmaya dayanıyor.
2013 yılında Wagner, Horn ve Maercker tarafından gerçekleştirilen araştırma depresyon tedavisinde online psikolojik destek yöntemlerinin geleneksel yöntemler kadar etkili olduğunu, 3 aylık zaman periyodunda depresif semptomların gerilemesinde yüz yüze gerçekleşen terapi seanslarından daha etkili olduğu belirtiliyor.
American Journal of Psychiatry dergisinde 2007 yılında yayımlanan bir araştırma internet üzerinden gerçekleşen bilişsel davranışçı terapi uygulamalarının travma sonrası stres bozukluğu tedavisinde etkili olduğunu gösteriyor.
Science Direct dergisinde 2009 yılında yayımlanan bir araştırma internet üzerinden verilen bilişsel davranışçı terapi uygulamalarının bulimia tedavisinde etkili olduğunu gösteriyor.
World Journal of Psychiatry dergisinde 2015 yılında yayımlanan bir araştırma video görüşme yoluyla psikolojik destek alan kişilerin bu deneyimden “yüksek oranda tatmin oldukları” belirtiliyor.
Comments