Evet, Türkçe sözlük anlamı, “kişinin kendine güvenme duygusu” olan özgüven, en kısa tanımıyla kişinin "ben bunu yapabilirim" e olan inancıdır.
Bu inanç nasıl gelişir, biraz bundan bahsedelim.
Çocuğun gelişim dönemlerinde doğumla başlayan ve bir yaşına kadar devam eden dönem “temel güven duygusunun” oluştuğu dönem olarak kabul edilir.
Bu dönemde verilen sevginin ve ilginin tutarlı, yeterli ve devamlı olması özgüvenin oluşmasında önemli bir rol oynar. Özellikle bebeğin annesine veya ona bakan kişiye güvenmesi çok önemlidir. Çocuğun kendine ait farkındalık düzeyi üç yaşına kadar yeterince gelişmemiş olduğundan, kendisiyle ilgili algısında, anne-babanın ve çevresindeki kişilerin tutumları ön plandadır.
İhtiyaçlarının uygun biçimde karşılanması sonucu çocuk, kendi benliğini değerli bir varlık olarak algılar böylece çevresini de değer veren, güvenilir bir çevre olarak değerlendirir. Güven duygusunun temeli işte bu şekilde atılmış olur.
Hepimizin bizimle konuşan bi iç sesi vardır. Bazen bizimle olumlu konuşup bizi motive eden iç ses bazen de sadece olumsuz kısımlara odaklanıp moralimizi bozabilir. Özgüveni düşük kişilerde bu iç ses sürekli olumsuz konuşur. Yapamadın, yapamazsın, korkaksın, beceremedin, rezil olucaksın gibi. Bu sese kulak veren bireyler genelde görülen eğilim doğal olarak karar almayı, adım atmayı ertelemek veya hiç adım atmamaktır. Adım atmazlar çünkü eğer hata yaparlarsa iç sesin haklı çıkacağını düşünürler. Kabul edilmeyeceklerini, eleştirileceklerini veya rezil olacaklarını. Onlar için mükemmel olmak çok önemlidir. Eğer bir işi yapıcaklarsa bu iş eksiksiz olmalıdır, hatta o kadar eksiksiz olmalıdır ki 2 saatlik bir işi bitirmek ayrıntılar yüzünden 2-3 gün sürebilir.
Özgüven için en başta kişinin ben bunu yapabilirime onan inancıdır demiştik, bu inancı derecesini yeniden düzenlemek mümkün mü ? Elbette.
Öz güven eksikliği konusunda bir uzmandan yardım almak öz güveni geliştirme konusunda size yardımcı olabilir.
Comments