top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıAhmet Vefa Çetin

Öfke ve Öfke Kontrolü

“Öfkeli geçirdiğiniz her bir dakika için huzurlu ve sevgi dolu altmış saniyenizden vazgeçersiniz.”


Öfke diğer tüm duygular gibi doğal, evrensel ve sağlıklı ifade edildiğinde yapıcı bir duygudur. Fakat öfke kontrol edilmediği veya edilemediği zamanlarda yıkıcı davranışlara yol açarak tahrip edici olabilir.

Neden öfkeleniriz ?


Alan yazını genel olarak “doyurulmamış isteklere, istenmeyen sonuçlara ve karşılanmayan beklentilere” öfkelendiğimizi söyler. Herkesin öfke duyduğu şeyler farklı olmakla beraber, öfkesini ifade etme şekli de farklıdır. Bazılarımız sesini yükseltir, bazılarımız yumruğunu sıkar, bazılarımız en öfkeli anında ağlamaya başlar, bazılarımız duvarları yumruklar bazılarımız da içine atmayı yani öfkesini bastırmayı tercih eder.

Birçok araştırma sağlıklı ifade edilmeyen ve bastırılan öfkenin kronik kalp damar hastalıklarına, baş ağrısına, yüksek tansiyona ve mide hastalıklarına yol açarak kişinin sağlığını tehdit ettiğini sonucuna ulaşmıştır.


Öfkeyi Kontrol Etmek ve Sağlıklı İfade Etmek


Öfke bir sonuç duygusudur, ‘bir şeyler’ olur ve sonunda öfkeleniriz. Öfkenin sağlıklı bir şekilde ifade edilebilmesi için öncelikle kabul edilmesi ve tanınması gereklidir. Öfkelendiğimizi fark ettikten sonra bunu kabul etmek, bizi öfkelendiren ‘bir şeyleri’ bulmaya çalışmak öfke kontrolümüz için ilk adım olabilir. ‘Bir şeyleri’ bulduktan sonra bu duruma/olaya daha mantıklı, daha olumlu bir bakış açısıyla, daha mizahi nasıl yaklaşabilirim diye düşünmek öfke kontrolü için ikinci adımınız olabilir.

Üçüncü adım olarak Çok Öfkeliyim Metodunu deneyebilirsiniz. En öfkeli anlarınızda şu an çok öfkeliyim, çok öfkeliyim çok öfkeliyim diye kendi kendinize sesli bir şekilde sakinleşene kadar söylenin, bir süre sonra sakinleştiğinizi fark edeceksiniz.

18 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Yalnızlık

Comments


bottom of page